El dia 2 de novembre els alumnes de segon curs del grau en Educació Social van visitar, acompanyats dels seus professors, el taller de confecció que el Sindicat de Manters té des de fa pocs mesos en una nau del recinte de Can Batlló, que es troba al barri de la Bordeta de Barcelona. Allí van ser atesos per en Lamile i altres membres del Sindicat.
El Sindicat de Manters agrupa venedors ambulants d’origen estranger, que amb aquesta organització social han legalitzat la seva activitat econòmica. Produeixen les seves propis peces de roba i calçat, amb criteris molt diferents a les multinacionals. El Sindicat de Manters basa la seva producció en la col·lectivitat, la no explotació, la diversitat, l’antiracisme i la justícia social. Ande Dem dona nom a la seva marca de calçat, significa caminar conjunt en la llengua Wolof del Senegal, país d’on procedeixen bona part dels manters. Top Manta és el nom de la botiga que el Sindicat te oberta al barri del Raval, també fan vendes on line. La seva tasca va però també més enllà, amb cursos de formació i amb l’assessorament a persones que no tenen la seva situació de residència regularitzada.
Conversant amb en Lamine |
Alguns manters ens van explicar les seves històries de vida. Són persones que s’han dedicat a la venda ambulant. Molts d'ells van néixer al Senegal, van arribar a Espanya en patera i van estar en centres de menors fins els 18 anys. En arribar a la majoria d’edat van quedar sense res, es va dedicar a la venda ambulant. La creació del Sindicat de Manters ha servit per empoderar uns venedors ambulants que estaven constantment perseguits per la policia.
Enmig de Can Batlló, una antiga fàbrica tèxtil del segle XIX |
La vista al taller del Sindicat de Manters es va completar amb una xerrada i recorregut per Can Batlló, un espai comunitari i veïnal autogestionat que es troba en una antiga fàbrica tèxtil del segle XIX. En Joan ens va explicar la lluita veïnal que el 2011 va ocupar per primera vegada l’antiga fàbrica de Can Batlló i va aconseguir fer-la seva pels veïns. Un lloc que amb els anys s’ha omplert de nombrosos projectes, tals com una biblioteca popular, horts comunitaris, foment i promoció de l’economia social i solidària (Coòpolis), cooperatives d’habitatge (La Borda), centres educatius (Escola Arcàdia), espai de Trobada, auditori, exposicions, circ... Amb el poc temps que disposàvem, en Joan només ens va poder explicar i ensenyar alguns d’aquests projectes. Can Batlló és un centre autogestionat per assemblea que continua creixent i que és un exemple de la força dels moviments socials a casa nostra, que demostra, com el Sindicat de Manters, que una altra manera de fer és possible.
En Joan ens explica què és Can Batlló |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada